Industriell innovationsanda i fokus för Svenska Teknikpriset

Kraften i ny innovation spelar en avgörande roll för industrins produktionsmöjligheter. Nu uppmärksammar Svenska Teknikpriset viktiga insatser som optimerar landets industri.

Priset som är fokuserat på innovationer inom industriell automation, processautomation och digitalisering är uppdelat i två delar. Syftet är att lyfta innovationskraften inom den svenska industrin och i samband med mötesplatserna Scanautomatic och ProcessTeknik ska både juryns och besökarnas pris tilldelas två framåtlutade företag. En innovation, produkt eller tjänst som står ut från mängden har dessutom möjlighet att kamma hem juryns hedersomnämnande.

Hållbarhet i centrum

För att nomineras till Svenska Teknikpriset krävs en produkt av intresse för automationsbranschen och endast utställare på Scanautomatic och ProcessTeknik kan ta emot priset. Ny bland årets jurymedlemmar är Martin Viktorsson, System Architect på Hydac. I ett samtal med honom blir det tydligt att två aspekter väger lite extra tungt när vinnaren ska utses – nämligen hållbarhet och effektivisering. Martin som ansluter till juryn med nya perspektiv och tankar betonar att de lägger stor vikt vid att beakta produktens egenskaper ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Vi vill se hållbarhetsinriktad innovation som gör skillnad. Något som utmärker sig och leder tekniken framåt. Med hållbarhet avser vi flera aspekter såsom ekonomi, miljö och sociala faktorer. Jag tror att man kan tillämpa hållbarhet på flera sätt även om man inte har just miljö på sin profil. Exempelvis genom effektivisering av produktion eller minskade förluster. Det är egentligen det som automation handlar om, att göra saker snabbare, enklare och bättre, förklarar Martin Viktorsson.

Sverige – ett innovationsland i framkant

Svenska Teknikpriset ämnar att premiera och belöna företag som gör skillnad för industrins produktionsmöjligheter. Att lyfta tekniknyheter från den svenska marknaden skiner ett viktigt ljus på landets innovationsanda.

– Det behövs arrangemang som uppmärksammar ny teknik och benar ut varför den är viktig. De fungerar som en sporre för att sätta Sverige och den svenska marknaden på kartan, säger Martin och fortsätter:

– Sverige är ett exportland, vi är ledande och framstående inom flera branscher. Automation, produktion och tekniska lösningar är alla avgörande faktorer för den svenska industrins utveckling. Det är viktigt att vi håller oss i framkant och inte halkar efter när det kommer till ny innovation. Här blir mässan ett sätt för oss att uppmärksamma vad vi anser är goda exempel på framstående teknik.

2022 var digitaliseringens år

Att lyfta fram nytänkande och innovativ teknik menar Martin kan bidra till att styra industrin i en hållbar riktning. Bland tidigare pristagare finns bolagen Novotek och Schneider Electric som båda ligger i framkant när det kommer till digitalisering.

2022 tog Novotek emot besökarnas pris för sin mjukvarulösningen Intelligence Hub. En innovation som underlättar digitaliseringsresan och tillåter snabb uppskalning av data för producerande företag.

– Novotek står för ny teknik och priset visar att vi gör rätt saker. Att vi lyckats med att ta fram ny teknik till industrin. Det krävs innovation för att finnas med i framtiden och det här priset är ett bevis på att vi gör det, säger Thomas Lundqvist, säljchef på Novotek.

Samma år tilldelades Schneider Electric juryns pris för den digitala plattformen EcoStruxure. En lösning som utmanar dagens affärsmodeller genom att möjliggöra programmering av processer med användning av moderna högnivåspråk och som ska bistå nästa generations ingenjörer
– Den här vinsten är jätteviktig för oss, dels för att uppmärksamma den här nya teknologin men det är även ett kvitto på att Schneider Electric ligger i framkant när det kommer till mjukvaruplattformar. Öppenheten är en viktig del och vi ser att det är viktigt för hela industrin att börja jobba mer så. Därför är det här jättekul, säger Daniel Ljungqvist, säljchef på Schneider Electric.

Energi, data & effektivitet

Martin tror att digitalisering kommer att prägla även årets startfält och ser energi, data och effektivitet som tre genomgående teman. Han betonar också vikten av teknik som möjliggör hushållande av resurser och ser stor potential i energisektorn.

– Idag ser vi en trend som innebär att AI inte bara är en fluga. Utan tekniken används för kvalitetskontroll, optimering och en rad andra områden. Vi ser också energieffektivisering som en sektor på uppgång där nya energikällor kräver ny teknik.

– Jag hoppas på att vi får se något häftigt som gör skillnad och som kan nå ut till framtidens konsumenter. Innovation som gör skillnad för dig och mig. Någonting som kommer att vara med oss i framtiden, avslutar Martin Viktorsson.