Från traditionella automationslösningar till AI på Scanautomatic och ProcessTeknik

AI, Deeptech och branschledande utställare lockade besökare till Scanautomatic och ProcessTeknik den 8–10 oktober på Svenska Mässan. Trots ett kärvt marknadsläge kunde båda mässorna uppvisa positiva resultat – och väldigt nöjda utställare.

AI kan förändra framtiden för automation och processindustrin. Det visade sig tydligt i det stora intresset för Scanautomatic och ProcessTeknik, som satte fokus på den banbrytande utvecklingen. På plats fanns det en unik bredd av utställande företag, inom automation och processteknik, som visade allt från traditionella lösningar till AI-lösningar.

Lyckade affärer

Stefan Engelbrektsson är affärsansvarig för båda mässorna:
– Med tanke på det vikande marknadsläget i Europas automations- och processindustri, som nådde en dalgång 2023, är jag mycket nöjd med årets resultat. Vi ser att branschen har en vilja att mötas, diskutera och ta sig an framtidens utmaningar tillsammans här på Svenska Mässan. Flera nya utställare berättade exempelvis att de redan under andra dagen genomfört affärer som täckte hela deras mässinvestering.

En rad utställare vittnar om givande möten och lyckade affärer

– Det här var första gången vi ställde ut och visade vår egenutvecklade kollaborativa robot i desktopklass. Den robot vi hade med oss i montern sålde vi direkt första mässdagen till en kund vi aldrig tidigare träffat. Besökarna höll hög kvalitet, vi fick massor av skarpa leads under mässan och återkommer som utställare 2026, säger Wei Du, försäljningschef, DOBOT Europe GmbH.

AI-scenen en publikmagnet

Under mässdagarna erbjöds fyra olika kostnadsfria scenprogram där besökare och utställare fick chansen till kompetensutveckling. En av scenerna var AI-scenen: inriktad på AI, deeptech, maskininlärning och digital transformation. Med Ny Teknik, Microsoft och RISE som samarbetspartners.

– AI-scenen lockade storpublik. Under många programpunkter var det helt fullsatt, vilket visar på ett stort intresse för hur AI kan integreras i industriella processer och förändra framtiden för automation och processteknik, säger Stefan.

Meningen är att satsningen på Ny Teknik AI-Arena, som utöver föreläsningarna från scenen även innehöll exempelvis AI-workshops, ska vara återkommande.

Ljusare framtid för branscherna

Många utställare, både inom automationsindustrin och processindustrin, lyfter fram att mässorna ger dem möjlighet att nå både etablerade och nya kunder samt skapar värdefulla affärsmöjligheter.

– Vi har fått mycket positiv feedback och ser ett ökat intresse inför nästa Scanautomatic och ProcessTeknik. Flera utställare har uttryckt sin vilja att komma tillbaka, vilket tyder på en stabiliserande marknad och att våra mässor upplevs som centrala för att stärka branschen, avslutar Stefan.

Scanautomatic och ProcessTeknik arrangeras nästa gång den 20–22 oktober 2026, på Svenska Mässan.

Så här tyckte några utställare om Scanautomatic och ProcessTeknik 2024:

Ida Wendel, marknadschef, Murrelektronik
“Vi mötte ett enormt intresse på årets mässa och hade otroligt mycket folk i montern! Vårt huvudfokus var på Vario-X, en decentraliserad och flexibel automationsplattform, som vi lanserat på marknaden i år. Responsen har varit överväldigande! Den har också resulterat i många leads.”

Robert Persson Östlund, försäljningschef, AxFlow
“Vi har haft ett otroligt drag i montern! På årets ProcessTeknik profilerade vi den bredd vi har inom förflyttning av vätskor, industriella pumpar och hygieniska pumpar. Vi har mött alla våra viktiga kunder, men också en hel del nya. Det känns väldigt bra!”

Peter Nilsson, teknisk säljare, Pumpteknik
“Årets mässa har varit över all förväntan. Vi har haft väldigt många besökare. Eftersom vi har ett brett spektrum av leverantörer inom teknik för vätskor, luft och gas kan vi alltid hitta den bästa lösningen för kundens speciella behov. Vi har fått ett flertal intressanta leads och är mycket nöjda.”

Scanautomatic och ProcessTeknik hade 7 306 fackbesökare och 250 utställare.

Vill du veta mer? Kontakta Stefan Engelbrektsson, affärsansvarig Scanautomatic och ProcessTeknik, tel 031-708 83 71, email: [email protected].

Mer information:
scanautomatic.se och processteknik.info