Avancerad Digitalisering

Avancerad Digitalisering är ett unikt samarbete mellan näringslivet och staten som syftar till att stärka Sveriges konkurrenskraft genom ny teknik och digitalisering. Genom sitt deltagande på Scanautomatic och Ny Teknik AI Arena bidrar de till att visa hur gemensam forskning och innovation kan driva nästa generations digitala lösningar och stödja industrins gröna omställning.

Emily-Nordqvist
Emily Nordqvist, kommunikationsansvarig Avancerad Digitalisering.

Vi har pratat med Emily Nordqvist, kommunikationsansvarig Advanced Digitalisering, inför deras medverkan på Scanautomatic.

Vilka huvudområden kommer Avancerad Digitalisering att lyfta i sitt scenprogram på AI Scenen?

Vi kommer att presentera hur forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering arbetar för att påskynda industrins digitala transformation. Vi kommer också att lyfta fram våra satsningar för 2025, med särskilt fokus på industrins tillämpning av AI, hantering av dataflöden, elektrifiering samt implementering av sömlösa och säkra kommunikationslösningar. Lärande är dessutom ett centralt perspektiv som programmet arbetar aktivt med.

Hur kan avancerad digitalisering stärka svensk industris konkurrenskraft och bidra till grön omställning?

Både globalt och nationellt står vi inför stora utmaningar inom klimat, hållbarhet och säkerhet, särskilt med en alltmer osäker geopolitisk situation och ökad konkurrens på världsmarknaden. Digital teknikutveckling är en nyckel för att möta dessa utmaningar. Avancerad Digitalisering har sats i gång för att stärka Sveriges position som en ledande innovations- och forskningsnation. Tillsammans siktar vi på att utveckla nästa generations digitala lösningar här i Sverige, för att säkerställa svensk industris konkurrenskraft samtidigt som vi stöttar den gröna omställningen.

Hur ser ni på möjligheterna att genom Ny Teknik AI Arena möta aktörer och samarbeta kring de utmaningar som digitaliseringen för med sig?

Vi ser fram emot att delta på Ny Teknik AI Arenan och diskutera våra aktuella satsningar, särskilt inom industrins tillämpning av AI och datahantering. Dessa områden kräver ett gemensamt mobiliseringsarbete där många aktörer behöver samarbeta för att accelerera utvecklingen.

Mer information om programpunkten Avancerad Digitalisering kommer inom kort presenteras i programmet för AI-scenen.

Hämta din kostnadsfria entrébiljett här