-
Hem
-
Om Scanautomatic
-
Händer på mässan
-
Planera ditt besök
-
För utställare
-
Efterfrågan på kompetens inom batteriteknik har aldrig varit större. Battery Centre Gothenburg är ett unikt utbildningscentrum där både industripersonal och studenter ska utbildas inom batteriteknik. För efterfrågan på kompetens har aldrig varit större.
Göteborgs Tekniska College har skapats genom ett unikt samarbete mellan näringslivet och kommunen. Ägarstrukturen är delad mellan Volvo Group och Volvo Cars, samt Göteborgs Stad, där sistnämnda har finansierat battericentret tillsammans med Västra Götalandsregionen.
– Det är en ny bransch som växer fram, där vi behöver bygga kompetens. Där har vi på Göteborgs Tekniska College uppgiften att vara driftansvariga och utveckla Battery Centre Gothenburg, på uppdrag av Göteborgs stad, säger Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef på Göteborgs Tekniska College.
Utbildning i simulerad industrimiljö
Västra Götalandsregionen håller på att bli en central aktör inom fordonsindustrins elektrifiering. Volvos och NOVO Energys nya batterifabriker förväntas skapa 3 000 nya arbetstillfällen. Det nya battericentret planeras att öppna i januari 2025 och Göteborgs Tekniska College i full gång med att bygga klart den upplevelsebaserade och målgruppsanpassade utbildningsmiljön.
– Oavsett målgrupp är den simulerade industrimiljön vi bygger upp fördelaktig för lärandet, eftersom teori kombineras med praktik, förklarar Johan Bengtsson.
På Battery Centre Gothenburg utbildas deltagarna i en 800 kvadratmeter stor simulerad industrimiljö som efterliknar en riktig batterifabrik. Här får de möjlighet att träna på verkliga maskiner och hantera realistiska situationer, vilket skapar en unik chans att kombinera teori med praktik direkt intill lektionssalen.
Genom praktisk träning i en autentisk arbetsmiljö kan lärarna fokusera på flera viktiga aspekter av batteriproduktion, från beteende och kultur till kommunikation.
I centret har en virtuell miljö för batterisäkerhetsträning utvecklats. I samarbete med Chalmers har en virtuell miljö för batterisäkerhetsträning utvecklats och som kommer att användas i centret.
Ska locka fler till branschen
Ett av centrets uppdrag är att locka fler människor till branschen och underlätta kompetensomställning, förklarar Johan Bengtsson. Branschen har ett stort behov av kompetens.
– Det är redan svårt att hitta underhållstekniker, och med de nya fabrikerna som byggs kommer behovet att öka ytterligare. Vi har utbildat för industrin i över 25 år och utvecklar ständigt nya utbildningar. Ett exempel är en YH-utbildning för kvalitetstekniker inom batteriproduktion. Vi behöver också inspirera fler unga att söka tekniska utbildningar och vilja arbeta inom industrin
Som ett led i det kommer Göteborgs Tekniska College delta i Kompetenslabbet på årets mässa, som äger rum i oktober 2024. Kompetenslabbet är mässans forum för automatiserad produktion, där besökarna får möjlighet att prova delar av den utrustning som kommer att finnas på Battery Centre Gothenburg. Volvo Cars, Chalmers och RISE kommer också att ställa ut i Kompetenslabbet.
Testa utrustningen på Scanautomatic
– Vi ser fram emot att visa upp våra lösningar och träffa alla på plats. Vi har fått många förfrågningar från personer som vill besöka oss och se vad vi bygger upp, men eftersom vi fortfarande är i byggfasen har vi hänvisat många till Scanautomatic, där det är lättare att mötas, säger Johan Bengtsson.
– Vi lär oss samtidigt som vi utvecklar, och vi välkomnar feedback från besökare som vill prata med oss och testa vår utrustning på mässan. Det är alltid värdefullt att få synpunkter, och mässan fungerar som ett slags pilottest. Det kommer att bli mycket roligt, särskilt eftersom vi också kommer att ha gymnasieungdomar från industriprogrammet, med inriktning på underhåll, som bemannar montern och visar utrustningen, avslutar han.