Storsatsning på Scanautomatic: skapar en helt ny arena kring AI

Stefan-Engelbrektsson
Stefan-Engelbrektsson, Affärsansvarig Scanautomatic

Ny Teknik AI Arena blir ett nytt inslag på den ledande industrimässan Scanautomatic i höst.
– Jag tror det kan bli en ögonöppnare för många. AI-tåget går nu. De som inte hakar på riskerar att hamna på efterkälken, säger Stefan Engelbrektsson, affärsansvarig för Scanautomatic.

Scanautomatic är den främsta mötesplatsen i Norden kring industriell automation och digital transformation. På årets mässa, 8–10 oktober, får besökarna ta del av en rad nyheter.

– Framförallt vill vi, i samarbete med utställande företag och branschen, lyfta den hållbara industrin: energieffektiva system, digitalisering och innovativa automationslösningar, säger Stefan Engelbrektsson, som sedan drygt ett år är ny affärsansvarig för Scanautomatic.

Kompetenssäkring – brännande fråga

Stefan har själv gedigen industribakgrund, kommer närmast från jobbet som marknadsutvecklare på ABB och var innan dess affärsutvecklare på Emerson. Han har en klar målsättning med Scanautomatic:

– Det ska inte enbart vara en försäljningsmässa, där utställare möter kunder. Nu ökar vi till exempel möjligheterna för nätverkande, vi tror det är väldigt viktigt att olika aktörer får mötas, utbyta erfarenheter och lära sig av varandra.

– En annan brännande fråga gäller kompetenssäkring. På mässan lyfter vi frågan om kompetensförsörjning inom tillverkande automation, detta kommer att göras i samarbete med flera aktörer, och då genom program på scenen, matchmaking och andra spännande nyheter så som Kompetenslabbet. Kompetenslabbet blir ett nytillskott där bl.a. Chalmers, EIT manufacturing, IUC, RISE, Göteborgs tekniska college kommer samverka för att belysa automationströsklarna för framförallt små och medelstora företag.

Fullt fokus på AI

Den verkligt stora nyheten som möter besökarna på årets Scanautomatic är ett nytt fokusområde, helt inriktad på AI och dess tillämpning inom industriell digitalisering.

– Det blir en slags mässa i mässan. En plats där industrin kan samlas för att utforska tillämpning av AI, deeptech och digital transformation, säger Stefan.

– Bakgrunden är att vi ser hur AI, maskininlärning, analys, kvalitetskontroll, prediktivt underhåll och digitala tvillingar snabbt förändrar tillverkningsautomation inom en rad områden.

Erbjuder monterpaket

Satsningen blir ett fördjupat partnersamarbete under namnet Ny Teknik AI Arena. En yta skapas där besökare och utställare kan mötas, i anslutning till en scen där relaterade föreläsningar äger rum.

– Ny Teknik kommer att driva nätverkandet i arenan och en lounge där vi erbjuder kompakta monterpaket till relevanta företag, alltifrån startups till större spelare som redan jobbar med AI inom industrin eller för de som vill närma sig automationsindustrin.

– Alla som bokar en monteryta erbjuds 15 minuter på scenen. Ny Teknik ansvarar också för att ta fram andra högkvalitativa talare till scenprogrammet.
Dessutom håller Ny Teknik i en sluten konferens kring industriell AI, som riktar sig till allt från beslutsfattare och utvecklare till ingenjörer och operatörer av automation i svenska företag.

Tar position i framkant

Runt AI-arenan placeras montrar, fritt utformade av utställarna själva, avsedda för företag med koppling till AI och digitalisering.

– Vår förhoppning är att AI-arenan, som får sin start i år, på sikt ska växa och ta sin egen plats. På så sätt vill vi skapa ett komplement och synergier till övriga delar av Scanautomatic, säger Stefan Engelbrektsson.

– Ambitionen är att positionera oss i utvecklingens framkant och samtidigt bredda och behålla den traditionella mässan.

Välkomnar partners

AI-utvecklingen går snabbt nu. För att hänga med i konkurrensen gäller det att haka på, menar Stefan.

– AI är inte ett buzzword längre. Nu är det på riktigt, understryker han.

– Ändå vet många företag inte vad AI redan idag kan innebära för deras verksamhet: att det kan öka både kvantiteten och kvaliteten och klara jobbet på kortare tid. För dem kan årets mässa bli en verklig ögonöppnare!

Han välkomnar också företag som vill engagera sig djupare i AI-satsningen på Scanautomatic:
– Vi håller dörren öppen för samarbetspartners och sponsorer. Det är bara att kontakta mig!

Kontakta oss