Hett ämne på Scanautomatic: Så lockar du en ung ingenjör!

Den snabba utvecklingen inom industriell automation ställer allt högre krav på ny teknisk kompetens.
– Men det ställer samtidigt krav på ledarskap, framhåller Anna Bengtsson, 24-årig applikationsingenjör.
Hon har fem konkreta råd på hur företag kan attrahera unga och få den kompetens man behöver för att hänga med.

Anna Bengtsson tilldelades, tillsammans med Sofie Nilsson, priset Automation Student i fjol och medverkar även på nästa års Scanautomatic, 8–10 oktober 2024, där kompetensförsörjningen inom automationsbranschen står i fokus.
Hon betonar vikten av ledarskap för att attrahera unga i det snabbt föränderliga tekniklandskapet.
– Kvittot på om man har lyckats eller misslyckats är egentligen om man har unga i sin organisation. En nyutbildad ingenjör som hamnar på en arbetsplats där man inte får det man vill ha söker sig snabbt vidare.
– För att man ska trivas behöver arbetsgivaren tänka igenom hur man hanterar den här unga personen.

Fem tips för att lyckas

Anna menar att nyexaminerade ingenjörer, klara med sin högskoleutbildning efter fem år, i allmänhet inser att de inte är fullärda.
– För så är det ju: som nyutbildad kan man inte allt från början.
– Därför letade jag själv efter kunskap och kompetens inom det företag jag skulle jobba hos, och en kultur där man delar med sig av den. För det betyder ju att företaget är berett att investera i mig och vill att jag ska utvecklas.
Att dela med sig av kompetensen är också nummer ett på Annas lista på tips för att locka unga ingenjörer. Att avsätta tid, att tidigt ge ansvar, att lyssna på de kunskaper hen för med sig och att ge en helhetsbild av vad jobbet innebär är fyra andra viktiga punkter.

Tidigt ansvar utvecklar

Själv kom hon ut på arbetsmarknaden våren 2022.
– Då var det verkligen högtryck. Helt galet! Jag och mina studiekamrater fick mängder av jobberbjudanden.
Till sist hamnade Anna på Beckhoff Automation – vilket hon inte ångrar.
– Här fick jag tidigt ta eget ansvar, driva kundprojekt, göra meningsfulla saker. Det har gjort att jag utvecklats jättemycket snabbare än jag annars skulle gjort.
Beckhoff, som också är utställare på Scanautomatic, jobbar ofta i partnerskap med kunder inom industrin, maskintillverkare, men även inom bygg- och fastighetssektorn, sjukhus och offentliga lokaler.
Anna arbetar nära kunden med PC-baserade styrsystem som möjliggör flexibla och skalbara automationslösningar.
– Våra produkter ger kunden stor frihet, till exempel genom öppna och standardiserade gränssnitt vilket är en förutsättning för flexibla integrationer mot andra system eller produkter. Friheten leder ibland till en komplexitet som gör att kunden behöver lite hjälp – och där kommer jag in.

Tid för stöd och guidning

Om hon behöver stöd i sitt arbete kan hon alltid vända sig till erfarna kollegor:
– Det gör att jag vågar mer, jag vet att jag har hela företaget i ryggen. Att ett företag lägger den tiden, och förstår att en yngre person behöver lite mer guidning, är något jag verkligen värdesätter.
Det handlar inte bara om det tekniska, betonar hon:
– Som ny behöver du få ett helhetsperspektiv, se hur allt fungerar, lära dig alla rutiner. Mycket är helt nytt och ovant. Som nyexad är man expert på att gå i skolan, jättebra på det, men har ofta begränsade kunskaper när det kommer till att jobba heltid som ingenjör.

Det lönar sig att lyssna

Ett vanligt fel i rekryteringsprocesser är att bara söka en resurs, menar Anna.
– Så får man inte tänka. Det är inte samma sak att anställa en nyexaminerad ingenjör som en med tio eller tjugo års erfarenhet. Att anställa någon som är ny på arbetsmarknaden ställer krav på företaget, men kan också ge många positiva effekter.
Fördelen med att anställa en ung person kan vara att man får mycket energi och entusiasm på köpet.
– Men inte bara det. Under de sista studieåren får man ofta ta del av ny teknik som universitetet forskat på, men som inte nått ut till industrin ännu. Det gör att vi för med oss nya perspektiv, nya idéer som kan utveckla verksamheten, framhåller hon.
– Arbetsgivare som inte tar vara på det, som inte lyssnar på den unga personen, gör ett stort misstag. Och omvänt: de företag som gör det kan stärka sin innovationsförmåga och ligga långt fram i teknikutvecklingen.