Schneider Electric är vinnare av Svenska Teknikpriset 2022

I samband med Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry delas det prestigefyllda Svenska Teknikpriset ut. Priset, som uppmärksammar innovation inom industrin, är uppdelat i två delar – ett pris från juryn som plockades hem av Schneider Electric och ett från besökarna på mässorna.

2022:s vinnare av priset är Schneider Electric och besökarnas val Novotek som genom sina lösningar förbättrar produktionsmöjligheterna inom den svenska industrin och placerar sig själva i framkant av den digitala utvecklingen.

Schneider Electric tar hem Svenska Teknikprisets jurypris

2022:s vinnare av Svenska Tekniksprisets jurypris är Schneider Electric för sin digitala plattform EcoStruxure. Plattformen är öppen och gör det därmed möjligt att fritt koppla samman hårdvara från olika tillverkare och även uppgradering där man behåller styr-och reglerkomponenter samt sensorer. Mjukvaran innebär att dagens affärsmodeller utmanas och kunden kan fritt välja lösningar. EcoStruxure baseras på senaste standarder och gör det möjligt för nästa generations ingenjörer att programmera processer med användning av moderna högnivåspråk.

  • Den här vinsten är jätteviktig för oss, dels för att uppmärksamma den här nya teknologin men det är även ett kvitto på att Schneider Electric ligger i framkant när det kommer till mjukvaruplattformar. Öppenheten är en viktig del och vi ser att det är viktigt för hela industrin att börja jobba mer så. Därför är det här jättekul, säger Daniel Ljungqvist, säljchef på Schneider Electric.
  • Drivkraften för både samhälle och industri är att vara på tårna när det gäller innovation. Innovation handlar inte bara om att bryta ny mark på högskola och universitet utan även översätta det till teknik i samhället som möjliggör både klimatomställning och hållbar produktion. Vi i juryn bedömer att Schneider Electrics produkt kommer ha stor betydelse för branschens utveckling, säger Staffan Folestad, jurymedlem och Konsult och gästforskare Chalmers (IMS), PhD, Assoc Prof.

Novotek vinnare av besökarnas pris

Novotek tog 2022 hem Svenska Teknikprisets besökarpris, där de var nominerade för sin mjukvarulösning Intelligence Hub. Intelligence Hub är byggd för att kunna hämta data som redan finns på fabriksgolvet och modellera/strukturera den. Lösningen låter producerande företag skala upp sin data snabbt och är således en viktig början på en digitaliseringsresa.

– Novotek står för ny teknik och priset visar att vi gör rätt saker. Att vi lyckats med att ta fram ny teknik till industrin. Det krävs innovation för att finnas med i framtiden och det här priset är ett bevis på att vi gör det, säger Thomas Lundqvist, säljchef på Novotek.

Atlas Copco Compressor och Heidenhain fick hedersomnämnanden

Heidenhain tilldelas juryns hedersomnämnande för sin mjukvara för uppföljning och övervakning. Programvaran gör det möjligt för såväl små som stora företag att påbörja sin digitaliseringsresa, utan stora initiala investeringar. Företagen kan på kort tid identifiera potential till ökad i produktion i befintliga utrustningar.

Atlas Copco Compressor tilldelas juryns hedersomnämnade för sin utrustning för kvävgasproduktion. Att tillverka kvävgas där och när den behövs innebär en betydande miljöfördel. Produkten bidrar till den gröna omställningen och användarens resiliens.

Svenska Teknikpriset fokuserat på innovationer inom industriell automation, processautomation och digitalisering.

  • Det Svenska Teknikpriset är en gemensam insats mellan de tre mässorna och vi har även haft nominerade från alla tre mässor. Det känns jätteroligt och viktigt för vår industri.Syftet med priset är att höja innovationer på marknaden. Vi vill lyfta fram nyheter som kommer från Sverige och belysa den fantastiska innovation som finns här, säger Lars Hamberg, jurymedlem och Phd Livsmedelsproduktion, RISE.

 

De företag som var nominerade till Svenska Teknikpriset 2022 var:

  • Atlas Copco Compressor AB
  • HEIDENHAIN Scandinavia AB
  • IFM Electronic AB
  • Novotek Sverige AB
  • Schneider Electric Sverige AB

 

Jury för Svenska Teknikpriset 2022

Björn Langbeck, Industriell expert, Tillväxtverket

Mats Björkner, ProcessTeknik, pumpar och ventiler, Pumpportalen

Anette Winter, ProcessTeknik, ingenjör och tekniker, Chalmers Professional Education AB

Lars Hamberg, Phd Livsmedelsproduktion, RISE

Staffan Folestad, Konsult och gästforskare Chalmers (IMS), PhD, Assoc Prof

 

Vill du veta mer kontakta:

Anki Fagerström, Affärsansvarig
Tel. 031-7088237
[email protected]