Mission to Zero - ABB:s satsning mot klimatneutralitet

Aldrig förr har det varit så viktigt att hela industrin kraftsamlar för att möjliggöra omställningen genom tillämpning av befintlig teknik. Omställningen ställer nämligen inte bara krav på utveckling av morgondagens teknik utan belyser även vikten av tillämpning av den som redan finns.

Mission to Zero är ABB:s programnamn för deras arbete mot klimatneutralitet i fastigheter. Både för bolaget självt och för deras kunder. Stommen i samtliga ABB:s affärsområden är hållbarhet. Lennart Carlsson är försäljningschef på ABB Sverige och berättar hur energieffektivitet kan skapas när man kopplar samman energitillgång med produktion.

– Det handlar om att koppla ihop tillgången på energi med produktion. Detta för att kunna optimera den i form av tillgång och pris på energi. Med hjälp av lösningar inom energy management kan vi få ett underlag på hur det idag ser ut och hur vi framåt kan hantera energin. Med andra ord får vi möjligheten att ta reda på hur våra processer kan köras på det mest energieffektiva sättet, säger Lennart.

“Vi lever som vi lär”

ABB:s egen teknik tillämpas idag i deras egna fabriker. Detta genom att applicera metoder för energihantering. Anläggningarna i tyska Lüdenscheid och italienska Dalmine är bland de första att uppnå klimatneutral status av ABB:s fabriker med hjälp av innovativ teknologi och digitalisering. Att införa konceptet även i Sverige är nästa kliv.

– När det kommer till att göra industrier och byggnader energieffektiva har ABB de produkter som krävs. Vi lever som vi lär. Vilket vi visar genom initiativet Mission to Zero. Ett lysande kvitto på vad digital energistyrning kan göra är fabriken i Dalmine. Vi behöver inte etablera nya fabriker för att uppnå klimatneutralitet. Anläggningen byggdes 1979 och idag förses den med 100 procent förnybar energi. Genom vår molnlösning ABB Ability™ Energy and Asset Manager bevakar vi fabrikens konsumtion av el med bland annat uppkopplade energimätare. Tack vare den överblick som skapas kan fabriken smidigt ta reda på energiförbrukningen i realtid och på så sätt se var de kan spara energi, säger Sara Narbrink, Product Marketing Specialist på ABB.

Att ABB:s satsning gett resultat är tydligt. På bara två år har anläggningen i Dalmine minskat sina CO2-utsläpp med 2 200 ton. Övergången till en koldioxidneutral produktionsanläggning har gjorts även i ABB:s fabrik i Lüdenscheid.

– Vi förbättrar energieffektiviteten genom att använda intelligenta system i våra anläggningar. Vi kan spara resurser, minska utsläpp och planera energianvändning genom att mäta och jämföra olika parametrar och få beslutsstöd. I Lüdenscheid-anläggningen optimerar vi konsumtion, styrning av produktion och lagring av energi genom OPTIMAX® ur ABB:s energistyrningspaket ABB Ability™, säger Lennart.

– 2030 ska vi vara klimatneutrala i vår egen verksamhet. Och tack vare vårt energy management-erbjudande kan vi också hjälpa våra kunder att nå det målet. Hela den svenska industrin genomgår just nu en mycket stor omställning och för att bevara vår starka konkurrenskraft behöver vi samverka. Där vill ABB vara med och bidra, avslutar Sara.

18 – 20 oktober tar ABB plats på Scanautomatic. På plats har de med sig nyheter och produkter från hela ABB:s erbjudande och affärsområden från Robotics till Process Automation, Electrification och Motion. Du kommer även att få se de lösningar inom energy management som används i fabriken i Dalmine, hur den ser ut på plattformen och hur den kopplas ihop med de andra systemen.

Här kan du läsa mer om vad som händer på Scanautomatic.