Strategiskt samarbete med Svenskt Monteringsforum

Svenskt Monteringsforum medverkar som partner vid höstens genomförande av Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry. Svenskt Monteringsforum samlar cirka 300 medlemmar från 50 företag med fokus på utveckling och problemlösning inom monteringsområdet. Ansvarig för verksamheten är Daniel Gåsvaer, forskare på RISE IVF.

– För oss är det viktigt att träffa de företag och organisationer som är med och driver industrin framåt, säger Daniel Gåsvaer. Vi kommer också presentera vår verksamhet och försöka attrahera nya medlemmar som kan bidra till fortsatt kunskapsutveckling inom monteringsområdet.

Vilka är då de viktigaste trenderna inom montering? Daniel Gåsvaer menar att flera koncept inom den smarta fabriken nu börjar realiseras, till exempel uppkoppling av maskiner, material och produkter. Tidigare har nyttan med digital teknik diskuterats på en teoretisk nivå men nu har företagen börjat testa mer och mer i produktionen.

– Ett bra exempel är digitaliseringen av monteringsinstruktioner, säger Daniel Gåsvaer. Istället för en hög med papper kan montören få tydliga instruktioner moment för moment. Instruktionerna kan vara individanpassade och bestå av text, ljud, film eller olika former av virtuell och förstärkt verklighet.

En tydlig trend är också ökade krav på flexibilitet som drivs av utvecklingen mot mindre serier och hög variation. Det kräver nytänkande kring monteringen, till exempel med stationer där monteringen – beroende på volym och andra faktorer – kan skötas av antingen en människa eller en robot.

– Det finns stora vinster att hämta i den pågående teknikutvecklingen till exempel vad gäller att minska slöseri och negativ miljöpåverkan i form av överproduktion, onödiga kassationer och energiförluster, säger Daniel Gåsvaer. Flera av de nya teknikerna bidrar också till att förbättra montörernas förutsättningar med bättre ergonomi, smartare instruktioner och annat.

Sedan 1994 arrangerar Svenskt Monteringsforum en årlig monteringskonferens och den 11 mars är det dags för årets upplaga. På talarlistan finns bland andra Fredrik Allard, Senior Vice President på Scania, och Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen. Konferensen genomförs på Filmhuset i Stockholm och inom ramen för partnerskapet med Svenskt Monteringsforum medverkar även Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry med monterplats.

– Det krävs kontinuerlig omvärldsanalys för att vi ska kunna erbjuda ett innehåll som är relevant och utmanande för våra konferensdeltagare, säger Daniel Gåsvaer. Där är samarbetet med Svenska Mässan mycket värdefullt.

Mer information om Svenskt Monteringsforum
Till Monteringsforum Registrera dig här
Kontakta Daniel Gåsvaer,
daniel.gasvaer@ri.se