Ny industrirobot för 3D-printing – se den in action på Scanautomatic!

IRBAMTillsammans med ABB har forskningsinstitutet Swerea IVF utvecklat IRBAM, som öppnar helt nya möjligheter för additiv tillverkning.
– På mässan kör vi systemet live. Vi vill visa att det går alldeles utmärkt att 3D-printa med en industrirobot, säger Magnus Widfeldt, projektledare på Swerea IVF.

Additiv tillverkning, eller 3D-printning, är hett just nu. På Scanautomatic visas en revolutionerande nyhet i Swerea IVF:s monter. En 3D-printer som kombinerar robot och extruder för tillverkning med granulat.
– Med IRBAM har vi gjort ett genombrott. En industrirobot från ABB, med de åkbanor och rörelsemönster den har, och extrudering för att sänka kostnaderna och öka tillverkningshastigheterna, förklarar Magnus Widfeldt.

IRBAM står för Industrial Robot Based Additive Manufacturing.
– På mässan visar vi hur roboten 3D-printar olika objekt direkt från en datafil. Med roboten blir det också med en framtida funktion enkelt att växla extrudern till ett fräsverktyg och slutbearbeta produkten. Allt i en följd.

En viktig del i systemet är extrudern som värmer upp granulat och matar fram plastsmältan. Den är utvecklad av det lilla företaget KFM Maskin AB i Skånes Fagerhult, den tredje partnern i ABB-ledda FoU-projektet.
– Det fina är att roboten reglerar extrudern och förflyttar den så att plastsmältan alltid rinner ut i rätt mängd på exakt rätt ställe.

En möjlighet är att blanda in 30–40% träfiber i granulatet. Med spillmaterial från träindustrin kan på så sätt miljömässigt hållbarare produkter tas fram. Vilket också demonstreras på mässan. I Swerea IVF:s laboratorier i Mölndal finns en riktigt stor IRBAM, med en ABB-robot på åkbana.
– Den har kapacitet att printa ut upp till 20 kubikmeter stora komponenter, berättar Emil Johansson på Swerea IVF. Han leder ett stort FoU-projekt från Vinnova för att utveckla tillverkningstekniken.
– Vi kan göra geometrier i alla storlekar, från små skålar till möbler, stora formar för tillverkningsindustrin, specialanpassade förpackningsmaterial, karosseridetaljer till bilar eller väldigt stora prototyper.

På Scanautomatic används en mindre ABB-robot för 3D-printing i Swerea IVF:s monter. Besökarna kan där följa hela tillverkningsprocessen.
– I ett riktigt produktionssystem ska en kund kunna lägga en order och få beställningen utskriven i den design, med de mått och i de färger man önskar. Systemet är fantastiskt flexibelt, det vill vi visa mässbesökarna!


Registrera dig kostnadsfritt till mässan här »