Ett ölbryggeris expansionsresa

mats-wahlstromPoppels Bryggeri kommer på Scanautomatic/Processteknik att berätta om hur deras produktion av öl växt explosionsartat och hur de har hanterat den ökade efterfrågan som ställt krav på ny utrustning och nya bryggerier.

Poppels Bryggeri är ett relativt nystartat bryggeri som brygger öl under hantverksmässiga former. Bryggeriet startades 2012 av 15 ölälskande vänner som tyckte det var dags att gå från dagdrömmar till verklighet.
– När vi startade Poppels Bryggeri 2012 var det som landets 64:e bryggeri. Så bryggeribommen hade redan kommit en bit på väg. Om man tittar på systembolagets försäljning så var vi 2017 det hantverksbryggeri som sålde näst mest öl. Så det har så klart varit en hisnande resa, säger Mats Wahlström, vd och en av grundarna av Poppels Bryggeri.
Ingen av bryggeriets grundare hade tidigare erfarenhet av bryggeriverksamhet eller livsmedelsproduktion så det har varit en resa full av utmaningar. Mycket har handlat om att återuppfinna hjulet. Men man har samtidigt mejslat ut en del bryggtekniker som får ölet att smaka just Poppels. En stor utmaning har varit just volymen.
¬– I år kommer vi att brygga mer än 1 000 000 liter. En helt ofattbar mängd. För att kunna göra det har vi precis avslutat vår sjätte expansion. Så vi har vant oss vid att i princip alltid ha mer produktionsutrustning på väg in i bryggeriet.

Ett bryggeri blev tre
Ett stort steg var när Poppels valde att bygga ett helt nytt bryggeri i Jonsered. Man fick helt enkelt inte plats med en enda tank till i det gamla bryggeriet i Mölnlycke. I Jonsered fanns möjlighet att rätta till en del misstag som man gjorde under konstruktionen av det första bryggeriet.
– Det finns ett talesätt i vår bransch: Det första bryggeriet bygger du åt din fiende, det andra åt din vän. Det tredje bryggeriet bygger du åt dig själv. Det är faktiskt ganska talande. Det tar tid att få det som man vill ha det.

En spännande inblick i dryckesindustrin
Poppels Bryggeri hoppas att mässdeltagarna får tillfälle att fundera över sin egen verksamhet. Mats Wahlström menar att saker snurrar runt väldigt snabbt idag och att det sällan finns tid att sitta ner och reflektera över vad man gör.
– Vår utveckling har ju gått i ett rasande tempo så när vi berättar om den kommer det säkert att väckas en hel del minnen till liv över olika val man gjort tidigare. Så vill vi så klart att man ska ta med sig en ökad förståelse för hur otroligt variationsrikt öl kan vara. Malt, hummel, jäst och vatten är ingredienserna men det finns ändå fler öltyper än man kan räkna. Det är rätt fantastiskt!