Pressrelease: Ett uppdämt och enormt intresse för Scanautomatics återkomst

Torsdag 20 oktober avslutades årets Scanautomatic – industrins viktigaste mötesplats för automation och digitalisering. Efter ett fyraårigt uppehåll var behovet och intresset kring mötesplatsen påtagligt.

Scanautomatic är mötesplatsen för framtidens automation och digitalisering. Industri, akademi och beslutsfattare samlas under samma tak för att skapa affärer som tryggar en smartare och en mer hållbar industri.

I scenprogrammet kunde besökare ta del av aktuella, relevanta och lärorika programpunkter. Under tisdagen kunde man i scenprogrammets elektrifieringsblock lyssna på Lars Mårtensson, Miljö- och innovationschef på Volvo Lastvagnar berätta om deras elektrifieringsresa.

– Det är tydligt för oss att vi behöver samverka och få med oss andra på den här resan. Vi gör en snabb omställning men står som resten av branschen inför utmaningar, vi behöver öka tillgången till grön el och bygga ut laddinfrastruktur. Men jag tycker att man ska vara optimistisk inför framtiden. Det finns stor vilja från många företag och det händer mycket. Där har Scanautomatic en enorm betydelse i att skapa mötespunkter. Kontakter man skapar här är de som leder till spännande saker i framtiden, säger Lars Mårtensson.

Bland utställarna fanns till exempel Mitsubishi Electric och Rittal.

– Det här är den största automationsmässan i Sverige så historiskt har det varit en viktig plats för oss att vara med på. Vi träffar våra existerande och potentiella kunder, men det är också en viktig mötesplats för industrin i stort. Vi genomgår nu en stor digitaliseringsresa så industrin tjänar på att faktiskt lyssna på vad som sägs på den här mässan, säger Maria Wendt, marknadskommunikationsansvarig på Mitsubishi Electric.

– Här ges man en koncentrerad bild av företag, personer och partners. Scanautomatic är superviktig för oss, det är ett effektivt sätt att förmedla vårt budskap till marknaden. Branschen står inför många utmaningar, men energiförsörjning är definitivt centralt för många. Hela försörjningskedjan har fått sig en törn med det som händer runt om i världen. De delarna, tillsammans med hållbarhetstänket är det viktigaste just nu, säger Fredrik Wåhlstrand, vd för Rittal i Skandinavien.

En av de som besökte Scanautomatic var Yukari Tsuji från NOTE Torsby.

– Vi är här för att leta efter ny teknik. Hittills har mässan varit väldigt givande för oss. Jag tror att en sådan här typ av mötesplats är jätteviktig för branschen. Att man får ta del av och lära sig om ny teknik samtidigt som man får prata med branschfolk och få inspiration, säger Yukari Tsuji från NOTE Torsby.

Prisutdelning på Scanautomatic

Svenska Teknikpriset

Parallellt med Scanautomatic, genomfördes också mässorna ProcessTeknik och Nordic Food Industry. Under mässornas sista dag delades Svenska Teknikpriset ut, ett pris som i år innefattade nominerade från alla tre mässor! Priset, som uppmärksammar innovation inom industrin, är uppdelat i två delar – ett pris från juryn och ett från besökarna på mässorna.

Schneider Electric tar hem Svenska Teknikprisets jurypris

2022:s vinnare av Svenska Tekniksprisets jurypris är Schneider Electric för sin digitala plattform EcoStruxure.

  • Den här vinsten är jätteviktig för oss, dels för att uppmärksamma den här nya teknologin men det är även ett kvitto på att Schneider Electric ligger i framkant när det kommer till mjukvaruplattformar. Öppenheten är en betydelsefull del och vi ser att det är behövligt för hela industrin att börja jobba mer så. Därför är det här jättekul, säger Daniel Ljungqvist, säljchef på Schneider Electric.

 

Novotek vinnare av besökarnas pris

Novotek tog 2022 hem Svenska Teknikprisets besökarpris, där de var nominerade för sin mjukvarulösning Intelligence Hub.

– Novotek står för ny teknik och priset visar att vi gör rätt saker. Att vi lyckats med att ta fram ny teknik till industrin. Det krävs innovation för att finnas med i framtiden och det här priset är ett bevis på att vi gör det, säger Thomas Lundqvist, säljchef på Novotek.

Även Heidenhain och Atlas Copco Compressor tilldelades hedersomnämnanden av juryn för sina innovativa lösningar.

ITF Automationspris

Vinnarna av ITF Automationspris 2022 är Yrgo. ITF delar årligen ut ett automationspris för att uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området och som bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks.

ITF:s motivering

Som ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar utbildar Yrgo cirka 2000 personer per år. Genom samarbeten med företag och organisationer i arbetslivet som deltar i utbildningens ledningsgrupp tas studenter emot på LIA. Genom LIA-perioder skapar Yrgo möjligheter för studenter att enklare komma in i yrkeslivet efter sina studier. Med stort engagemang bidrar Yrgo med kompetens i branschen.

– Vi är mycket överraskade men det här priset betyder väldigt mycket för oss. Vi har på Yrgo haft ett bra och nära samarbete med företag som uppskattar vårt arbete. Vi är stolta och glada över att vinna ITF:s Automationspris, säger Riaz Abrahem, lärare inom automation på Yrgo.

Automation student

Tävlingen Automation Student lyfter fram nyskapande och väl utförda examensarbeten inom automationsområdet. Utmärkelsen har delats ut sedan 2010 av Automation Region, Svenska Mässan samt branschorganisationen Svensk Automation. Och årets pris gick till Sofie Nilsson och Anna Bengtsson från civilingenjörsprogrammet i maskinteknik på Lunds Tekniska Högskola. I sitt examensarbete har de undersökt hur trådlös reglering kan förbättras genom att modifiera regleralgoritmen och basera kommunikationen av styr- och mätsignaler på händelser istället för fasta tidsintervall.

– Det känns superbra att vinna. Det är en fin utmärkelse att få och ett fint avslut på sina studier, så på det sättet är det fantastiskt. Att få en utmärkelse för att man gjort ett bra och relevant jobb för industrin betyder väldigt mycket. Vi hoppas att vårt arbete kan komma till nytta för industrin och att man vågar satsa på det här området, säger Sofie Nilsson.


Fakta om Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry

Deltagandet och engagemanget i mässorna var likväl stort som glädjande. På mässornas tre scener kunde deltagarna ta del av 110 lärorika och spännande programpunkter, och på de tre mässgolven kunde man besöka 276 unika utställare. Totalt medverkade 12 060 personer på årets Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry.