Senaste digitala trenden: flytta fabrikens hjärna till molnet!

På årets Scanautomatic och ProcessTeknik får besökarna inte bara ta del av de hetaste internationella trenderna inom Industri 4.0. De får också, hands-on, medverka i Smarta Fabriken som byggs upp på mässgolvet – och producera sina egna VR-glasögon.

Johan Smarta FabrikerJohan Bengtsson, projektledare för Smarta Fabriker, är full av inspiration efter ett besök på gigantiska Hannover Messe i slutet av april:
– Där pratade alla om IoT, AI , cloud, AR, digitala fabriker och kollaborativa robotar, säger han.
– Inget av det var direkt nytt för oss, däremot fick vi en fantastiskt fin bekräftelse på det vi håller på med är helt rätt.

Smarta Fabriker är ett samarbete mellan näringsliv, akademi och skolor för att skapa kompetens och sprida kunskap om industriell digitalisering. Projektet drivs av Göteborgs Tekniska College.
– Vi har tagit fram en demonstrator av en smart fabrik för att sprida kunskap om modern produktion och industriell digitalisering.

I den smarta fabrik som byggs upp på Scanautomatic och ProcessTeknik 9–11 oktober tillverkas VR-glasögon, som besökarna både kan vara med och beställa och producera. Där integreras också en del av de nyheter Johan snappade upp i Hannover.
– Vi gör en uppdatering av appen, så att den blir ännu mer komplett för verktyg till den smarta fabriken. Bland annat har vi lagt in en funktion för kvalitetssäkring, med hjälp av AI, artificiell intelligens.
– När du monterat dina VR-glasögon tar du bilder på dem ur tre olika vinklar och då får du reda på om du monterat rätt eller fel.

Machine learning är en annan het trend som speglas på mässan.
– Vi har ett exjobb under våren som använder machine learning för att predikera underhåll som vi hoppas kunna visa upp.

Man planerar också visa en ny applikation, byggd på mixed reality.
– Det är ett slags guidat operatörsstöd som underlättar felsökningar i produktionslinjen, förklarar Johan.

För mässbesökare som vill veta mer och fördjupa sina kunskaper erbjuds tolv upplevelsebaserade workshops där man bl a kan lära sig mer om den uppkopplade fabriken, AI, additiv tillverkning och smarta arbetssätt. En nyhet som presenteras är ett examensarbete ihop med Ericsson om att flytta PLC:n, hjärnan i fabriken, till molnet med hjälp av 5G-teknik.
– Genom att flytta ut PLC:n från elskåpet så styr du alltså fabriken från molnet, berättar Johan Bengtsson.

Potentialen är stor, fördelarna många:
– Du slipper dra en massa kablar och du får en möjlighet att integrera PLC:n med affärssystem och andra molnbaserade system.
– Samtidigt finns förstås en risk att man tappar uppkoppling och då dör ju hela fabriken. Det blir en alltmer intressant fråga: vad ska man göra i molnet och vad ska man göra edge, alltså nära applikationen?