-
Hem
-
Om Scanautomatic
-
Händer på mässan
-
Planera ditt besök
-
För utställare
-
– Den största utmaningen för företagen som vill börja med AI är att identifiera var den kan skapa störst nytta och ta fram en färdplan för integration i befintliga processer, Det slår Ramin Karim fast, expert på industriell AI och professor vid Luleå tekniska universitet, inför höstens Scanautomatic där den nordiska industrin kring digital transformation och automation möts på Svenska Mässan.
Ramin Karim betonar att företag som vill utvecklas inom AI måste identifiera sitt kunskapsbehov, fortbilda befintlig personal och rekrytera nya talanger.
– Det är viktigt att integrera AI i hela värdekedjan, men vi kan börja i små steg utan att vänta på stora omvälvande förändringar.
Ramin Karim påtalar vikten av samarbete mellan politik, industri och akademi för att förbättra näringslivets förutsättningar.
– Teknikutvecklingen sker snabbare än ramverken, som behöver anpassas.
AI-kommissionens rapport
Regeringen har tillsatt en AI-kommission som kommer att släppa sin första rapport i höst, vilket kan leda till en industriell AI-agenda och skapa samsyn mellan aktörer.
– En färdplan underlättar AI-strategier och kapitalstyrning men skulle också vara ett stöd för politiker att skapa nödvändiga förutsättningar för näringslivet, menar Ramin Karim.
Stefan Engelbrektsson är affärsansvarig för Scanautomatic och den parallella mötesplatsen ProcessTeknik. Efter att ha besökt flera tyska mässor och noga följt branschutvecklingen, drog han slutsatsen att användningen av AI, som ofta får särskild uppmärksamhet där, också behöver en central arena i Norden.
– Sverige har saknat forum för AI inom automations- och processindustrin. Det ändrar vi på när vi nu lanserar en ny arena för AI och dess tillämpning inom industriell digitalisering på Scanautomatic.
På ”Ny Teknik AI Arena”, som arrangeras tillsammans med branschtidningen, skapas en yta för nätverkande och seminarier där bland annat workshops i Copilot anordnas av Microsoft.
Praktiska AI-tillämpningar
Många företag har kommit en bit på vägen med AI medan andra fortfarande behöver mer kunskap. Industriell AI kan användas inom en rad områden, som logistik, diagnostik, simulering och cybersäkerhet.
AI fyller en viktig funktion inom hyperautomation för att optimera processer och förbättra lagerhantering samt identifiera utbildningsbehov och skapa skräddarsydda utbildningsprogram.
Ramin ser Scanautomatic som en chans för akademin att presentera forskning och diskutera framtida behov inom industrin. Han lyfter fram att den snabba utvecklingen av AI kan göra industrin mer effektiv och hållbar, men AI:ns exekvering är energikrävande.
– Hållbarhetsaspekter med AI måste beaktas, men att säga nej till AI går inte, då det skapar så otroligt många affärsmöjligheter.
Ramin tydliggör två olika perspektiv;
– Vi vill att Sverige blir det bästa AI-producentlandet, inte störst konsumenter av AI.
Om Scanautomatic
Scanautomatic är nordens främsta mötesplats för industriell automation och digital transformation.
Arrangeras 8-10 oktober på Svenska Mässan i Göteborg parallellt med ProcessTeknik.
Har i år en dedikerad arena för AI: ”Ny Teknik AI Arena”.
Läs mer på www.scanautomatic.se